И най-популярната операционна система в света е... 28.01 | 15:19

Android зае първото място при операционните системи за мобилни устройства

От Кремена Бедерева

Android зае първо място в света при операционните системи за мобилни устройства. Единствено в САЩ и Япония по-използвана от нея е операционната система на Apple - iOS.

Анализатори от ресора за Hi-Tech на списанието "Биржевой лидер" са се опитали да изяснят причините за тази популярност сред потребителите в световен мащаб.

В САЩ все още лидерското място е на операционната система на Apple, което се потвърждава и от новогодишната статистика на продадени устройства от компанията. Освен това, трябва да се отбележи, че мобилната платформа на "ябълката" е успяла да се задържи на американския пазар - компанията отчита ръст с около 6% за 2012 спрямо предходната година.

В момента системата iOS спрямо всички останали операционни системи, предлагани в САЩ, може да се похвали с 51,2% продажби. Android пък държи "скромните" 44,2%, но отбелязва спад от около 0,6% спрямо предходната година на същия пазар.

Но ако говорим за останалата част от света, то нещата стоят съвсем по друг начин. С всяка изминала година Android, операционната система на Google, завзема все по-добри позиции спрямо конкурентите си.


Например, на един от най-големите световни пазари, какъвто е китайският, Android държи 72,5%. Операционната система на Google е популярна и в Европа като e безспорен лидер на големи пазари в страни като Германия, Испания, Великобритания. Операционната система държи лидерството и на друг континент - Австралия.

Анализът за най-популярната операционна система е бил проведен от специалисти на интернет портала MoiGorod.Ru. Резултатите, които са получени на въпроса "Коя е най-популярна операционна система" са следните: Android – 43,47%, следвана от "Никоя", колкото и странно да звучи, с 16,94%.

На трето място е спряната от Nokia операционна система Symbian, със завидните 14,44%, а след нея се нарежда и системата на Apple - iOS, със скромните 12,64%. Що се отнася до новата система на Microsoft (Windows Phone) - тя е в пряка конкуренция с мобилната платформа на Samsung - Bada, като в процентно съотношение разликата помежду им е минимална (4,86% за WP и 4,44% за Bada).

Ако обаче погледнем анализите на операционната система за мобилни устройства на гиганта Microsoft в световен мащаб, процентното съотношение изглежда по следния начин: Италия - 13,9%, Великобритания - 5,9%. На най-големия пазар обаче - в САЩ, операционната система на Бил Гейтс има скромните 2,6%.

Следва да се отбележи, че дори при този скромен резултат, Windows Phone успява да измести операционната система на BlackBerry. Така, по мнение на експерти, благодарение на усилията на маркетинговия отдел на компанията, както и с помощта на мрежовите оператори, Windows Phone успява да заеме третото място в класацията.

Продажбата на новите смартфони, базирани на новата версия на операционната система на Windows - WP 8, за анализаторите се оказаха изненадващо високи на всички ключови европейски пазари.

През изминалата 2012 година не толкова добре стояха нещата за популярната мобилна операционна система на RIM. Обемът на осъществени продажби на устройства, базирани на BlackBerry, буквално претърпяха срив - от 6,1% за предходната година до скромните 1,1%. На китайския пазар компанията практически не е продала нищо спрямо конкурентите си.

Предимствата на Android

Android е преносима операционна система за смартфони, таблети, електронни книги, нетбуци и т.н. Системата е базирана на ядрото на операционната система Linux. Първоначалната й разработка е започната от компанията Android Inc., но впоследствие е била изкупена от Google.

По мнението на много експерти Android е много по-добра в редица функции - уеб сърфиране, интеграция с търсачката на Google, навигация и т.н., от главния си конкурент - iOS на Apple. За разлика от iOS, Android се явява напълно отворена платформа, което позволява на разработчици да внедряват най-различни допълнения и функции към системата.

Също така всички Android апарати притежават MicroSD - кард ридър, който позволява на потребителите да пренасят по най-бърз начин файловете от телефона на компютрите си и обратно, за разлика от сравнително по-бавния метод за пренос на данни, посредством USB кабел или още по-бавен и досаден Bluetooth.

Водещи

Най-четени