И това се случи - компютрите вече разсъждават като хората 25.11 | 15:29

Целта е да бъде постигнат разум - способност за овладяване на знания, без специално да те учат

От Кремена Бедерева

Учени се опитват да поставят основите на изкуствения интелект, като дават на масивна компютърна система да преглежда милиони снимки и да решава сама какво означават те, съобщи АР.

Проектът в университета "Карнеги Мелън" - "Безкрайно учене чрез образи" започна през юли. Системата непрекъснато търси в интернет снимки и се опитва да определи какво отношение имат те една към друга.

Целта е да бъде постигнат разум - способност за овладяване на знания, без специално да те учат. Това е първата стъпка преди способността за самостоятелно взимане на решения.

Системата анализира и идентифицира форми и цветове в снимките с най-новите постижения в компютърното зрение, но и бавно открива връзки между отделни обекти. Например, тя вече разбра, че зебрите живеят в саваните, както и че тигрите на външен вид приличат малко на зебрите.

За четири месеца мрежата от 200 процесора е идентифицирала 1500 обекта и 1200 сцени, направила е 2500 асоциации. Някои от тях са грешни, други странни, допълва БТА. Да накараш компютър да прави асоциации, обаче е съвсем различно предизвикателство от това да програмираш суперкомпютър да прави нещо много добре или много бързо.

Хората непрекъснато взимат решения на базата на "неизговаряни предположения", докато компютрите не го правят, каза специалистът по изкуствен интелект Катрин Хаваси. Хората могат и по-бързо да отговорят на някои въпроси, отколкото компютър, например "Може ли жираф да влезе в автомобил". Проектът може даде интересни резултати.

Учените се надяват той да продължи дълго и системата да стане много по-умна. Проектът се финансира от "Гугъл" и бюрото за военноморски изследвания на министерство на отбраната.

Водещи

Най-четени