Идва ли “убиецът“ на iPad? 15.06 | 14:59

Според слухове Microsoft ще пусне таблет собствено производство под новия Windows 8

От Георги Георгиев

Софтуерният гигант Microsoft планира да пусне таблет собствено производство, който ще се бори с основния играч в бизнеса - Apple и техният iPad, сочат цилкулиращи в мрежата слухове, обобщени от Mashable.

Очакванията на наблюдателите са таблетът, който ще работи под Windows RT (версия на новия Windows 8), да бъде представен официално следващия понеделник (18 юни) по време на събитие в Холивуд.

Холивудският блог The Wrap цитира "запознати източници", според които софтуерният гигант "ще навлезе в нова хардуерна категория, която ще постави компанията в директен сблъсък с Apple”.

Ако информацията се окаже вярна, то това няма да е първият път, в който Microsoft се опитва да създаде таблет. Всъщност първият опит на компанията в областта предшества iPad с повече от десетилетие. Тогава Microsoft пускат масивен лаптоп хибрид, който обаче се нуждае от стилус, за да работи.

В периода 2008-2010 г. компанията заявява, че работи върху таблет с двоен сензорен екран. Наречено Courier, устройството наподобява на книга. Проектът е преустановен по времето около излизането на първия iPad.

В последно време изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър представя различни таблети под Windows, както и модели на трети компании с новата операционна система. За момента нито един модел обаче не успява да постигне нивата на интерес, характерни за новите модели на iPad.

Но ако слуховете се окажат верни, новият таблет ще бъде изцяло собствено производство, подобно на най-успешния хардуерен продукт на Microsoft – игралната конзола Xbox, коментират от Mashable.

Водещи

Най-четени