Изкуствен интелект анализира новинарския поток в ЕС 09.12 | 10:45

Държавите с исторически, културни и икономически връзки по между си отразявали новините по сходни начини

От Георги Георгиев

Международен екип от изследователи публикува в сп. PloS ONE резултати от анализ на новинарския поток в интернет, генериран в 27-те европейски държави.

С помощта на контент-анализ учените установили, че избраното за публикуване съдържание в медии в съответната страна до голяма степен отразява националните пристрастия, както и културните, икономически и географски връзки между държавите.

Така например медиите в държави, които търгуват много по между си и се намират в Еврозоната, е много вероятно да отразяват едни и същи новини. Същото важи и за държави, които традиционно гласуват една за друга на конкурса "Евровизия".

Отклоненията от "нормалния" новинарски поток се оказали по-характерни за медии от държави, които не споделят общата европейска валута или са се присъединили към Евросъюза на по-късен етап.

В миналото подобен анализ е бил невъзможен поради огромното количество информация, което е трябвало да бъде обработено, казват учените. Сега обаче това е възможно благодарение на изкуствения интелект, притежаващ капацитета да се справи със задачата.

За целта на проучването изследователите взели водещите новини на десетте най-популярни интернет-сайта във всяка от 27-те държави на ЕС. За шест месеца те успели да съберат над 1,3 милиона материали. От тях 1,2 милиона статии били на език, различен от английския.

Изследването установило че медиите отразяват по сходен начин новините в държави с обусловени връзки като: Гърция-Кипър, Чехия-Словакия, Латвия-Естония, Великобритания-Ирландия, Белгия-Франция и др.

Всеки ден стотици медии в Европа решават коя новина да отразят от широкия и разнообразен поток от информация.

Въпреки че всеки от каналите избира на база на индивидуални критерии коя новина да публикува, в дългосрочен план изпъкват ясни модели на поведение, които учените могат да анализират благодарение на напредналите компютърни технологии.

В бъдеще те ще изследват връзките между медиите в различните държави, които не могат да се обяснят с общи граници, търговия или културно наследство.

Водещи

Най-четени