Изкуствен интелект определя деменция с точност 92% 19.12 | 16:59

AI алгоритъмът стъпва на данни от близо 15 300 пациенти

От iNews

Специалисти от Университета Ексетър, Великобритания, разработиха система за изкуствен интелект, която може с точност от 92% да предскаже развитието на деменция през следващите две години. Алгоритъмът стъпва на данните от близо 15 300 пациенти в САЩ.

В периода от 2005 до 2015 г. един от всеки десет посетители на изследваната клиника е получил диагноза деменция в рамките на две години от първото посещение. Изследователите открили, че около 8% от диагнозите изглежда са били поставени по погрешка, тъй като по-късно са били отменени, отбелязва Dailymail.

По време на тестовете на новия метод, базиран на AI, компютърът успява да идентифицира около 92% от тези противоречиви диагнози. Изследването заключава, че AI може не само точно да предскаже кой ще бъде диагностициран с деменция, но също така има потенциал да подобри точността на диагнозата.

Изкуственият интелект прави своите заключения, използвайки информация за пациента като памет и мозъчна функция, резултати от когнитивни тестове и специфични фактори за начина на живот.

"Внедряването на машинно обучение в клиниките може да помогне за поставяне на много по-точни диагнози, намалявайки ненужното страдание, което би причинила погрешната диагноза”, отбелязват авторите на изследването.

Източник: Technews.bg

Водещи

Най-четени