Изкуствените мускули на бъдещето може да са направени от корда (ВИДЕО) 24.02 | 21:37

Елементарен дизайн, множество потенциални приложения

От Кирил Русев

Ако трябва да опишем съвременните варианти на синтетични мускули с няколко прилагателни, те биха били следните: скъпи, слаби и не особено износоустойчиви. Иначе казано, ако имате нужда от подмяна на естествената си мускулна тъкан, не сте избрали правилния момент.

За щастие, един изследователски екип от Тексаския университет, начело с професор Рей Бауман наскоро излезе със своя идея за изкуствени мускули, които са свръхздрави и се правят единствено и само от корда.

В току-що публикувано в списание Science изследване, екипът на доктор Бауман демонстрира, че когато се усуче, кордата създава изключително силна намотка, която при нагряване се скъсява подобно на мускулно влакно. За разлика от човешки мускул с идентична дължина и маса обаче, тази нишка може да издържи около 100 пъти повече тегло и да генерира 100 пъти повече механична сила. Следното видео ще ви помогне да добиете по-ясна представа за принципа на действието й:

Доктор Бауман и колеги предвиждат редица приложения на своето изобретение, в това число модерните хуманоидни роботи, протези за липсващи крайници и различни екзоскелети, които досега са били задвижвани от тежки и скъпоструващи хидравлични системи или мотори.

От друга страна, възможността за скъсяване и отпускане в зависимост от температурата, разкрива нови технологични хоризонти, които нямат нищо общо с мускулното действие. Потенциалните приложения включват дрехи, които регулират размера си в съгласие с климатичните условия, прозорци, които се отварят/затварят сами, когато е топло/студено навън и др.

Водещи

Най-четени