Изненадваща компания отне лидерството на Apple в Китай 04.08 | 19:33

Щатският гигант се срина до трето място на все още най-големия пазар за смартфони

От Ивайло Коралски

Владичеството на Apple на китайския пазар премина в ръцете на местен производител. С други думи, Xiaomi вече е лидер на най-големия пазар за смартфони в световен мащаб.

Новината идва от проучвателната агенция Canalys, която допълва, че Xiaomi си е върнала лидерската позиция, пускайки в продажба 15,9 процента смартфоните на китайския пазар за последното тримесечие.

Нещо повече, Apple всъщност вече е номер три – друг китайски производител на смартфони, Huawei, вече е втори с 15,7 процента от всички произведени за местния пазар смартфони.

Samsung и Vivo оформят китайския топ 5.

Агенцията не дава допълнителна информация кое е наклонило везната в полза на Xiaomi, като най-вероятната причина са големите телефони като Mi Note.

Припомняме, че според IDC пазарът на смартфони в Китай е стигнал своя пик и в следващите няколко години се очаква осезаем регрес при продажбите на най-популярните мобилни устройства в света.

Подобна пазарна структура означава, че един хитов модел може да промени цялото пазарно статукво, съответно един неуспешно ново устройство да спомогне за загубата на позции, градени с години.    

Водещи

Най-четени