Изобретателят на баркода почина на 91 години 14.12 | 14:21

С няколко линии, начертани на плажа в Маями, Норман Удланд промени завинаги световната търговия

От Георги Георгиев

Норман Джоузеф Удланд - създателят на баркода, който радикално промени търговията със стоки, е починал тази неделя (9 декември) на 91 години, предаде британският Guardian. Причината за смъртта на Удланд са ефектите на болестта Алцхаймер, от която е страдал, както и  напредналата му възраст, съобщи неговата дъщеря Сюзан Удланд.

Удланд и партньорът му Бърнард Силвър са били студенти в учебното заведение, което сега се нарича Университет Дрексел (Drexel University) във Филаделфия. По това време Силвър чул как един мениджър на хранителни стоки иска от декана на инженерното училище да насочи студентите към разработване на средство, което да регистрира информация за стоката, когато продуктът минава през касата, разказва дъщерята на изобретателя.

Удланд принципно е работил по проекта "Манхатън", по който се създава първата атомна бомба на САЩ. След като се сдобива с инженерна степен по механика, Удланда напуска висшето учебно заведение, за да работи върху идеята си за баркода.

Единственият код, който обаче Удланд знае, е морзовият код, разказва Сюзан Удланд. Всъщност той създава десена със зеброви ивици, използван за съхраняване на информация, докато чертае линии в пясъка на плажа в Маями преди 64 години.

Той и партньорът му Силвър подават искане за патент на идеята си през 1949 г, а патентът е издаден през 1952 г. След това двамата изобретатели продават проекта си на компанията за електроника Filko за сума в размер на 15 хил. долара. Силвър умира през 1963 г.

През 1951 г. Удланд се присъединява към технологичната фирма IBM с надеждата за по-нататъшно разработване на баркода. Технологията обаче не е възприета в следващите две десетилетия, докато не се създава четец, който може да "чете" линиите, споделят от IBM, цитирани от Econ.bg.

Удланд работи в технологичната компания около 35 години, като се пенсионира през 1987 г.

Водещи

Най-четени