Изстрелват първия сателит от системата Galileo 20.10 | 08:33

Сателитът носи името на българчето Наталия

От iNews.bg

Днес (20 октомври) точно в 12:34 часа централно европейско време (13:34 часа българско) ще бъде изстрелян първия сателит от системата Galileo. Мястото на събитието – ракетната площадка Куру във Френска Гвиана, разказват от Европейската комисия (ЕК).

Системата Galileo е отговорът на ЕС на американската система GPS. Плановете предвиждат изстрелване на 30 сателита до 2014 година. Навигационната система ще предоставя безплатен сигнал и по-висока разделителна способност (до три метра) и така ще подпомага за по-доброто управление на транспортната система, за по-добър граничен контрол и други мисии.

Прогнозите са, че новата система ще донесе позитиви за бизнеса в Европа на стойност 90 млрд. евро годишно.

Galileo съвсем не е единствената навигационна система - освен американската GPS съществува още и руската ГЛОНАСС (ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система), както и други системи, разработени от Япония и Китай. Те обаче са военни или контролирани от военните системи от сателити. Те доставят услугата и на гражданите, но, разбира се, в някои извънредни случаи вероятно връзката ще бъде прекъсната. 

В системата Galileo има и "българска следа". През пролетта от европейската комисия (ЕК) обявиха състезание за всички деца от ЕС на възраст от 9 до 11 години. Те трябваше да изпратят рисунка, свързана с Космоса и аеронавтиката. Идеята беше сателитите да носят имената на децата, спечелили националните конкурси.

Така в средата на юни стана ясно, че единият от сателитите ще носи името на 9-годишната Наталия от България. 

Водещи

Най-четени