Индевър се приземи успешно 01.06 | 14:22

Совалката приключи последния си полет до Международната космическа станция

От Георги Георгиев

Американската космическа совалка Индевър се приземи за последен път в космическия център Кенеди във Флорида след 248 обиколки около Земята и пропътувани над 6,5 милиона мили по време на STS-134, съобшиха от НАСА.

Совалката докосна пистата в 2:34:51 сутринта местно време. STS-134 бе 25-я и последен полет на Индевър, която за времето на цялата си експлоатация прекара общо 299 дни в орбита и обиколи Земята общо 4 671 пъти, изминавайки близо 197,8 милиона километра.

По-време на 16-дневната си мисия Индевър и нейният екипаж доставиха на борда на МКС алфа магнитния спектрометър (AMS), предназначен за изследването на космически лъчения, както и различни резервни части за станцията, сред които две комуникационни антени, резервоар за газ под високо налягане, както и допълнителни резервни части за хуманоидния робот Dextre, който пристигна ма МКС на борда на совалката Дискавъри в началото на март.

Полетът на Индевър е предпоследният в дългата историята на американските космически совалки. С изстрелването на совалката Атлантис през юли тази година 30-годишният проект на НАСА окончателно ще приключи.

Водещи

Най-четени