Интернет браузър от ново поколение интегрира социалните мрежи 08.11 | 11:57

Новият проект RockMelt от създателите на Netscape e глътка свеж въздух на пазара на браузърите

От Георги Георгиев

Основаната и финансирана от създателите на Netscape компания RockMelt, ще представи своя нов проект за социален уеб браузър, пише New York Times.

Браузърът RockMelt се появява 16 години, след като Netscape представи първия комерсиален интернет браузър в света и 12 години, след като компанията бе продадена на AOL след загубата на т.нар. война на браузърите, водена срещу основния конкурент Microsoft.

Създателите на новия браузър споделят, че основното предимство на RockMelt състои във вградените му функции за достъп до новите социални мрежи. Това го прави изключително удобен за мнозинството потребители, притежаващи акаунти във Facebook и Twitter.

На пръв поглед RockMelt прилича на всеки друг масово използван браузър. Но за разлика от останалите, към неговия основен прозорец са прикачени две тънки линии с икони. Лявата колона съдържа икони с приятелите на потребителя, а в дясната са събрани любимите му социални сайтове.

Браузърът разполага с Share бутон, който улеснява пускането на постинги на различни страници, включително видеоматериали в YouTube и други медия сайтове.

Когато потребителят търси информация в мрежата, използвайки Google, RockMelt не само предоставя резултатите, но също така дава допълнителна информация за страниците, в които е открита въпросната информация, така че потребителя да може да ги преглежда предварително и да реши къде да влезе.

RockMelt е направен със същата open-source код технология, която Google са използвали за Chrome. Това обаче не е първият браузър, който е създаван специално за работа със социалните мрежи. Три години по-рано от Flock представиха браузър, който позволява улеснено споделяне на информация в социалните сайтове.

Този проект така и не се превърна в конкуренция на доминиращите браузъри, но успя да си спечели верни привърженици.

Най-четени