Интернет изчезва през 2014 г. 12.12 | 15:14

Ще го заменят локални национални мрежи, прогнозира "Лаборатория Касперски"

От Антония Михайлова

Експерти от "Лаборатория Касперски" съобщиха, че интернет като информационна глобална мрежа може да изчезне през 2014 г. Той ще бъде заменен от десетки национални мрежи със собствени забрани и ограничения на достъпа към международни ресурси.

По думите на А. Гостев, водещ специалист на "Касперски", с подобен род мрежово ограничение доскоро се славеше Китай, но днес вече редица страни са приели закони или се готвят да приемат такива, които забраняват в определени моменти използването на задгранични услуги. Отчитайки нарастването, както и постоянното усложнение на заплахите, този стремеж ще расте, а законодателните ограничения стопроцентово ще повлекат със себе си технически забрани.

Гостев твърди, че следващата година е вероятен ръст на атаките непосредствено срещу разработчиците на софтуерни продукти и най-вероятно в зоната на риска ще попаднат създателите на мобилни приложения. Злосторниците все така активно ще използват уязвимостта на мобилните платформи, а именно Android. Гостев смята, че ако една уязвимост за iOS на черния пазар струва около 200 000 долара, то за Android тя е около 10 000 долара.

"Лаборатория Касперски" прогнозира, че през 2014 г. ще се активират кибернаемниците, тоест хакерските групи, специализирани в провеждането на поръчкови мълниеносни атаки. Както казват специалистите, към услугите на кибернаемниците ще прибягват най-различни компании за икономически кибершпионаж, а също за постоянно получаване на конкурентно преимущество.

Наред с останалото Гостев прогнозира и бъдещето на виртуалната валута Bitcoin, чийто курс може да стигне 3000 долара, но вследствие на високия интерес към нея от различни киберпрестъпници курсът на Bitcoin може да се срине.

Водещи

Най-четени