Интернет - като въздуха и водата за младите 21.09 | 20:11

Глобалната мрежа оказва сериозно влияние на ежедневието ни, сочи доклад на Cisco

От Георги Георгиев

Четирима от всеки пет студенти и млади служители по света считат, че интернет е жизнено важен като част от средствата за препитание в ежедневието. Това сочат данните от втория световен годишен доклад за технологии Cisco Connected World Technology Report.

Авторите му изследват връзката между човешкото поведение, интернет и способността на проникване на работата с мрежи.

Проучването е проведено по поръчка на Cisco от щатската компания за пазарни проучвания InsightExpress сред 2800 студенти и млади професионалисти от 14 държави по целия свят.

Демонстрирайки нарастващата роля на интернет в живота на хората, проучването разкрива, че мрежата е толкова важна, колкото основните човешки ресурси като въздух, вода, храна и подслон.

Според доклада повече от половината от анкетираните в проучването заявяват, че не биха могли да живеят без интернет и посочват мрежата като "неразделна част от живота си".

В личен план всеки втори от пет анкетирани студенти, твърдят, че за тях интернет е по-важен, отколкото запознанствата, излизането с приятели или слушането на музика, а за всеки четвърти актуализираният профил във Facebook е по-важен от другите видове социална дейност.

За повечето млади хора мрежата представлява начин за "движение". Ако трябва да избират между едното или другото, по-голямата част от анкетираните ще изберат виртуалното движение чрез интернет връзка, вместо физическото с автомобил до работното място. За тях персоналното мобилното устройство се превръща в "най-важната технология в живота."

Резултатите сочат още, че лаптопите, смартфоните и таблетите са на път категорично да изместят персоналните компютри. Те провокират дебат върху това дали има необходимост от офиси, след като възможността за свързване към интернет и работа е практически навсякъде.

Запитани за Facebook, че 91% от студентите и от 88% служителите в световен мащаб заявяват, че имат Facebook регистрация, като седем от 10 служители "са добавили като приятели" своите ръководители и/или колеги в социалната мрежа.

Водещи

Най-четени