Интернет мрежата от следващо поколение ще е по-мобилна 19.08 | 16:52

Учените работят върху мрежови приложения, базирани върху протокола WiMAX

От Георги Георгиев

Изследователи от университета в Колорадо – Боулдер работят над създаването на интернет мрежа от следващо поколение, която да притежават по-ефективни приложение за мобилните потребители. Офисът за информационни технологии към университетския кампус вече е приложил част от тях, за да предостави безжични услуги в университетските автобуси, както и в част от лабораториите и класните стаи.

В основата на разширената безжична мрежа стои протокола WiMAX. Той е приложен в университетските автобуси, които пътуват между кампуса и студентите, които живеят на миля от него. Така например студент, притежаващ таблет или смартфон, може да се прехвърли към безжичната мрежа на университета, още докато чака на автобусната спирка на път за лекции.

Безжичните услуги, базирани на Wi-Fi технологията, са много ограничени в пространството – те се използват предимно в затворени помещения и на част от обществените места в градовете. За разлика от тях WiMAX предоставя истинска мобилност и високоскоростна връзка на открито.

Интердисциплинарната телекомуникационна програма (ITP) на университета в Колорадо включва и прилагането на WiMAX в лабораторни условия. Там студентите ще могат изпробват от първа ръка новата технология. Те ще изучават възможностите на WiMAX за взаимодействие с други безжични услуги, което ще помогне за откриването му на други негови приложения.

Водещи

Най-четени