Интернет на бъдещето в ЕС идва с публично-частно партньорство 03.05 | 15:28

Икономиката, основана на Интернет, ще бъде 5.8% от БВП на Европа до 2014 година, прогнозира Нели Крус

От Деляна Петкова

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) и комисар по въпросите на иновациите в ЕС Нели Крус даде началото на първата фаза от публично-частно партньорство за Интернет на бъдещето (ПЧП-ИБ). Стойността на проекта е 600 млн. евро.

Партньорството ще е в подкрепа на иновациите в Европа и ще спомага за това предприятия и правителства да разработват базирани на интернет решения, позволяващи да се управлява експоненциалното нарастване на данните, достъпни онлайн, разказват от ЕК.

Досега използвахме свързани чрез Интернет компютри и хора, но Интернет вече се приспособява към преносими устройства и ще свързва най-различни машини и предмети. В настоящия си вид Интернет не е в състояние да поеме тези бъдещи потоци от данни, нито да осигури желаната точност, устойчивост и безопасност.

Трафикът на данни в Интернет нараства с 60% всяка година. Ние вече разчитаме на Интернет за осигуряването на много основни услуги. Новите услуги в областта на мобилността, енергоспестяването, здравеопазването и управлението ще стимулират разработването на нови приложения, които все още дори не си представяме.

В рамките на партньорството ще бъдат проучени осем области, в които бурното развитие в обмена на данни може да стимулира иновациите и да осигури работни места в секторите на софтуера и на мобилните комуникации, както и при услугите.

Европейската комисия предоставя финансиране от 300 млн. евро за 5 години, а европейските научноизследователски организации, публичният сектор и промишлеността се ангажират за посоченото ПЧП с насрещно финансиране в същия размер.

Стартираните днес проекти ще получат финансиране от ЕС в общ размер на 90 млн. евро (и още толкова от други партньори по проекта). Основен елемент от Програмата в областта на цифровите технологии за Европа е полагането на повече и по-целенасочени усилия в областта на научните изследвания, развойната и новаторската дейност в Европа.

"Икономиката, основана на Интернет, ще нарасне до 5,8% от БВП или почти 800 млрд. евро до 2014 г. А сме едва в началото на ерата на Интернет", коментира още Нели Крус.  

Водещи

Най-четени