Интернет форумите са полезни 23.04 | 15:15

Любопитно изследване

От Ивайло Коралски

Интернет форумите имат позитивно влияние върху живота на модерния човек и водят до повишена комуникация в общности, извън онлайн света, научаваме от изследване на Computers In Human Behavior.

Въпросното е направено на база потребители, участващи в различни форумни общности – лайфстайл базирани, хоби базирани, специализирани и т.н.

Потребителите, участващи в изследването, са разделени на две групи – едните, които участват в специализирани форуми (дискусии за различни ментални заболявания) и другите, изграждащи потребителската маса на по-неангажиращи форуми (спорт, готвене, кино, игри и т.н.).

След това всеки един участник е запитан за причините, свързани с участието му в съответния форум, как се чувства (като част от форумната общност), доволен ли е от живота си и дали има пряка свързаност между офлайн комуникацията с други хора и проблемите, които се разглеждат на териториите на съответния форум.

"Освен да намира въпроси (на зададените отговори), нашето изследване демонстрира и колко често потребителите откриват в интернет форумите голяма подкрепа от другите юзъри. Особено тези, които търсят информация, касаеща ментални заболявания.", споделя лидерът на изследването Др. Луис Пендри от Университета на Ексетър.

"Също така открихме, че потребителите и на двата вида форуми, които комуникират с множество форумни потребители, показват по-голямо желание да участват в социални офлайн събирания.", допълва същият.

За разлика от социалните мрежи, форумите все още са запазили възможност за по-голяма анонимност, се казва още документацията от изследването.  

Най-четени