Интернет ще потече през цифрови магистрали до българските села 24.10 | 19:21

До две години ще бъде изградена над 860 км оптична свързаност

От Ивелина Георгиева

До две години в 29 общински центъра и в 24 отдалечени населени места ще бъдат изградени над 860 км оптична мрежа. Всичко това ще бъде възможно благодарение на проекта за развитие на оптична инфраструктура за бърз достъп до интернет.

Договор за безвъзмездна финансова помощ в размер на почти 40 милиона лева по ОП "Регионално развитие" за изграждането на оптичната мрежа подписаха днес (24 октомври) Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ИА " Електронни съобщителни мрежи и информационни системи".

"Този проект е част от цялостната визия и приоритет на правителството по отношение на изграждането на електронно правителство", заяви регионалният министър Лиляна Павлова.

Проектът предвижда да има и доставка на специализирано оборудване, с което ще бъдат оборудвани 67 центъра, чрез които да се предоставя свързаност между всички общини и населени места, обясни Павлова.

"Всичко това е част от електронното правителство и ще намалим обмена на хартиени документи, а в малките населени места, в които няма достъп до кабелна телевизия или интернет, ще дадем възможност такъв да бъде изграден", допълни регионалният министър.

Това е следващата стъпка в посока изграждане на цифровите магистрали, през които ще потекат електронните услуги за бизнеса и гражданите у нас, коментира заместник-министърът на транспорта Валери Борисов.

С подписването на този проект България изпълнява една от изключително важните препоръки на стратегията на ЕС за растеж Европа 2020 за приобщаване на хората, живеещи в слабо населените райони към съвременните технологии.

По този начин тези хора няма да останат цифрово изолирани от живеещите в големите градове, увери Валери Борисов.

Водещи

Най-четени