Интерпол закопча 25 предполагаеми „Анонимни“ 29.02 | 11:03

Полицейски акции доведоха до арестите на хакери в Испания и няколко южноамерикански страни

От Георги Георгиев

Интерпол съобщи, че в следствие на серия от акции са били арестувани 25 души, заподозрени като членове на хакерското движение Анонимните, съобщава AP.

В изявление, публикувано във вторник (28 февруари), международната полиция заяви, че арестите са извършени на територията на Аржентина, Чили, Колумбия и Испания. Операциите са били проведени от полицейските сили на съответните държави, които са получили подкрепа от Интерпол.

Арестуваните са на възраст между 17 и 40 години. Те са заподозрени в планирането на координирани кибератаки срещу различни държавни институции в това число колумбийското министерство на отбраната и президентски сайтове, сайта на чилийската електрическа компания Endesa, националната библиотека на страната и др.

Арестите идват в резултат на продължителни разследвания, които започнаха в средата на февруари и доведоха до конфискуването на 250 елемента от IT оборудване и мобилни телефони от 15 града по света. Ако бъдат признати за виновни заподозрените в хакерски атаки ги грозят до пет години затвор.

В съобщение от Европол, публикувано във вторник, стана ясно, че испански членове на "Анонимните"са използвали за атаките си сървъри на територията на България в Чехия, които са били контролирани дистанционно от Испания.

Тогава се разбра, че проведената от Европол операция с кодовото име Thunder е резултат от 8-месечно разследване срещу група испански хакери, отговорни за атаки срещу сървъри и сайтове, както и за разпространяване на лични данни на испански полицейски служители. В последствие сървърите в България и Чехия са били блокирани.

Според експерти "Анонимните" нямат ясно изградена структура. Към тях могат да се присъединят хакери, активисти и поддръжници, които приемат техните идеология и принципи на поведение. Затова не е ясно какъв ефект ще имат арестите върху активността на движението.

В следствие на арестите в интернет се появиха информации, че хакерите са отвърнали на удара и са разбили сайта на Интерпол. Според AP обаче заглавната страница на Интерпол е функционирала нормално във вторник вечерта.

Водещи

Най-четени