Иран вероятно заловил американски безпилотен самолет 19.12 | 10:27

Дронът по технологията „стелт“ е бил отвлечен заради слабости в GPS системата

От Георги Георгиев

ЦРУ и щатските военни може да имат сериозен проблем със сигурността на своите безпилотни самолети, ако разказаното от ирански инженер се окаже вярно.

В интервю за изданието Christian Science Monitor (CSM), той описва как екип от ирански специалисти са проникнали в системата за GPS навигация на американски шпионски безпилотен самолет (дрон) и така са успели да го отвлекат.

Това е същата машина, за която щатските власти съобщиха, че е кацнала на територията на Иран началото на декември поради технически проблеми, припомнят от Tecca.com.

Пред изданието иранският специалист описва как най-слабата точка в защитата на модела RQ-170 Sentinel се крие в GPS системата му. Откритието било направено през септември, когато той и колегите проучили други американски дрони, свалени над Иран.

Благодарение на тези знания, иранците създали капан за дрони, които патрулират над иранска територия. Те прихващали безпилотните самолети и ги принуждавали да кацат на иранска територия, вместо в базата им в Афганистан. Иранският специалист казва, че процесът по разбиване на защитата бил лесен - като разбиване на Google акаунт.

Проучване от 2003 г. върху уязвимостта на GPS системите за навигация на американските безпилотните самолети показва, че американските военни са били наясно с проблема от близо десетилетие.

Това не е първият път, в който сигурността на дроните бива сериозно компрометирана. През 2009 г. ирански бунтовници успяват да прихванат видео материали, излъчени шпионски дронове до наземния контрол. По-рано тази година хакери успяха да заразят цяла от безпилотни самолети ескадрила с вирус, което принуди военните да ги приземят до отстраняване на проблема.

Водещи

Най-четени