Искат по-добра защита на европейците в Интернет 16.06 | 16:08

Поведение в мрежата може да залегне в образователната система, предлагат евродепутати

От iNews.bg

Децата, използващи социалните мрежи, трябва да бъдат защитени от правилата на ЕС, а всички граждани в общността трябва да знаят каква информация се събира за тях. Това призоваха от комисията по граждански свободи към Европейския парламент (ЕП).

Хората трябва да могат лесно да изтриват, редактират или блокират своите данни, както и да бъдат информирани за всички проблеми със защитата на личните им данни в мрежата. Тези коментари са записани в проекторезолюция на комисията, изготвена от германския депутат Аксел Фос.

Причината за обсъжданията са намеренията на Европейската комисия (ЕК) да направи промени в Директивата за защитата на личните данни. Вероятно текст в тази насока ще бъде публикуван след лятната ваканция на институциите.

Необходим е модерен закон за защита на личните данни, обясняват европейските депутати в своята резолюция. Защитата на данните трябва да бъде разширена и когато се отнася до сътрудничеството на полицейските и юридическите власти между страните от общността. Гаранции, че правата на хората ще бъдат защитени трябва да има и при трансферите на данни по искане на трети страни.

Освен това депутатите искат в промените да има записани специфични мерки, които да защитават децата и младежите, които са в Интернет. Поведение в мрежата трябва да стане част от образователната система, така че децата да се научат на отговорно поведение в онлайн средата.

Водещи

Най-четени