Как бъдещето ни отива по дяволите заради технологиите 04.06 | 14:55

Реалистичен технологичен стрес

От Ивайло Коралски

Технологична зависимост на модерния човек е стигнала дотам, че джаджите на днешния ден са част от антуража му дори когато е по-голяма нужда.

Всички сме наясно, че компютрите управляват света, събират цялата важна за нас информация, контролират начина, по който комуникираме, движат машините в почти всяка индустрия и ни дават възможност да четем неща като това в момента.

Замислете се обаче по колко часа на ден се взирате в екрана, без значение дали на компютъра, телефона, телевизора... А сега се опитайте да се сетите само преди 10-15 години колко време прекарвахте пред някакъв екран? Какво поколение израства след нас? Вредим ли на здравето си по този начин? Няма как да отговорим на подобни въпроси сега - отговорите им ще станат ясни след 20-30 години. Но можем да поразсъждаваме над това как модерните технологии вредят на бъдещето ни.

Физическа еволюция

Телата ни са продукт на средата, в която живеем. Според специализирани изследвания през 2009 г. всеки студент е прекарвал средно по 12 часа дневно пред някакъв технологичен посредник - телевизор, компютър, iPod, Xbox, смартфон и др. Тази постоянна визуална и ментална стимулация неминуемо ще ни се отрази в някакъв момент. Например писането на смс-и все повече се налага като основен начин на комуникация между хората.

Така че изобщо не би трябвало да ни изненада, ако се окаже, че един ден хората ще са развили по-дълги палци, за да могат да изпращат повече съобщения на необвързани хора и по този начин по-бързо и ефективно да се чифтосваме. Разбира се, не можем да кажем категорично по какъв начин ще се развие човешкото тяло в следващите поколения, но ни се струва, че осезаеми промени ще има.

Социални сътресения

Със скоростта, с която информацията се движи в наши дни, вниманието на хората все по-трудно се задържа върху едно и също нещо. На все повече хора се предписват медикаменти, чрез които да успяват да се концентрират. Технологиите ни позволяват да сме социално изолирани като едновременно с това дават илюзията, че сме социално ангажирани с нещо.

Може цял ден да си стоите у дома, да не говорите с никого и въпреки това да комуникирате с хиляди хора в интернет. Все по-често стават известни случаи на деца, чиито родители им забраняват да играят любимата игра и в яда си малчуганите стават неконтролируеми, защото не знаят какво друго да правят. Какво ги очаква, когато вече са на по 20 години? Страх ни е дори да си помислим. Начинът, по който смартфоните и таблетите се настаниха в ежедневието ни, ги превърна в луксозна необходимост.

Продължава, в Div.bg.

Водещи

Най-четени