Как да не останете гладни в Космоса 11.04 | 16:11
Няма такава опасност, ако решите да заложите на лиофилизираните храни, дело на специалистите от ИКХТ

Българската наука има какво какво да предложи на света по отношение на обработката и съхранението на качествени и сложни по състав храни, предвидени за консумация при екстремални условия като космически полети, продължителни експедиции или сериозно болни пациенти. В това днес се убедиха представители на медиите, които опитаха произведените от учените от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) плодове – ябълки, сливи и кайсии, всички до един създадени чрез процеса на лиофилизация.
Можем да ви уверим – макар и хрупкави, леко странни като консистенция и многократно по-леки от нормалните плодове, лиофилизираните ягоди и кайсии имат абсолютно същия вкус като нормалните ягоди, които можете да намерите вече на пазара.
До тази "магическа" технология за обработка учените от ИКХТ достигат след десетилетия на разработки, при които са създадени повече от 60 вида лиофилизирани храни – от студени супи и предястия през традиционни български гозби на таблетки до десертни млека на прах.
Тези интересни факти ни бяха представени от директора на института проф. Габриела Маринова, по време на презентацията, с която бе отбелязана 35-годишнината от първия полет на българин в космоса – този на Георги Иванов от април 1979 г.
В годините на Студената война България се превръща във водеща сила в производството на лиофилизирани храни за космонавти, тъй като става едва третата страна в света (след САЩ и Русия), разполагаща със специалисти и машини в тази иновативна за времето си област.
Днес – 35 години по-късно, този тип храни намират приложение не само в космоса, но се използват от спортисти, алпинисти и участници в далечни експедиции, при които пренасянето на тежки и бързо развалящи се хранителни продукти често е невъзможна задача.
Повече за успехите а българските специалисти в областта на лиофилизацията можете да прочетете е Econ.bg.
Водещи
-
Стомашно-чревните вируси атакуват в края на лятото
Епидемиологът д-р Христиана Бацелова предупреждава за активизиране на инфекциите и...
26.08 | 17:59
-
Социалното министерство предлага 1213 лв. минимална заплата от 1 януари 2026 г.
От 1 януари 2026 г. минималната почасова работна заплата ще бъде 7,31 лв. (3,74 евро).
26.08 | 17:39
-
До края на следващата седмица ще са ясни резултатите от назначените експертизи, които да докажат причината за смъртта на 21-годишната родилка
Младата жена почина на 23 август след раждането на второто си дете, нейни роднини атакуваха...
26.08 | 17:20
Най-четени
-
Напрежение в Русе след смъртта на родилка
С викове „убийци“ протестиращи нахлуха в АГ-комплекса на болницата
26.08 | 11:14
-
Ще има втори вход/изход на кв. „Сарафово“ в Бургас
Затова и Димитър Николов поиска от съветниците да дадат разрешение за изготвянето на нов...
26.08 | 11:45
-
20-годишен младеж от село Сушица заля с бензин и подпали родителите и сестра си след семеен скандал.
Тежки изгаряния
26.08 | 09:30
-
Viber пуска нова функция
"Скрий, че пишеш“ се присъединява към две нови функции, ориентирани към поверителността, които...
26.08 | 15:00