Как изглежда класната стая на бъдещето? 15.09 | 16:05

Снабдяват български училища с учебен хардуер на Intel

От Георги Георгиев

Как ще изглежда класната стая на бъдещето? Intel се опитва да даде отговор на този въпрос със своята концепция за евтин нетбук Classmate PC, с който учениците трябва да бъдат снабдени в бъдеще.

В основата на проекта е залегнала идеята, че за да успеят през 21 век, учениците трябва да развият дигитална грамотност, включително за събиране на информация, генериране на съдържание и интерактивно решаване на задачи.

Въз основа на Classmate PC във Варна бе представен проект за "класната стая на бъдещето”. Презентацията бе направена пред 25 директори на училища и IT преподаватели от Варна и Добрич от представители на Sirma Media, Варненския свободен университет и Регионалния инспекторат по образование, съобщават организаторите.

Демонстрираната класна стая е оборудвана в сътрудничество на Intel и математическата гимназия "Петър Берон" във Варна – едно от първите училища в страната, които използват Classmate PC. Стаята е специално проектирана за нуждите на българските училища като комбинация от хардуер, софтуер и решения за обучение, твърдят авторите на проекта.

Тя трябва да отговори на нуждите от интерактивно обучение и да разполага със специфичния дизайн, пригоден за използване от деца.

Презентацията е част от инициативата на организаторите за национално роуд шоу, посветено на ползите от технологиите и интерактивното образование. То ще продължи три седмици, в които над 300 директори на училища и учители в цялата страна ще обсъдят бъдещето и ползите от базираното на IT образование в България.

Една от ключовите ползи, които организаторите изтъкват, е, че чрез персонализирано обучение, с помощта на технологии, учителите могат да адаптират учебното съдържание към индивидуални стилове на учене и така да ги мотивират и увличат учениците с използване на нови средства и да предоставят по-гъвкав достъп до образователни материали.

Ползите от интерактивното технологизирано обучение, вече се използват от 6 пилотни училища с "Класна стая на бъдещето", базирана на Classmate PC.

Очаква се до края на година всички 28 области в България да имат поне по едно училище, оборудвано с възможности за интерактивно обучение.

Най-четени