Каква е връзката между Facebook и щастието? 23.01 | 10:24

Или колко измамно всъщност изглежда щастието във виртуалната реалност

От Георги Георгиев

Ново изследване, проведено от социолозите Хуи-Цу Чоу и Никола Едж в Университета "Юта Валей", показва корелация между недоволството на потребителите на Facebook от живота им и времето, прекарано в социалната мрежа, пише DigitalTrends.com.

В проучването били включени около 425 ученици, които били попитани в каква степен са съгласни с твърдения от рода на "Животът е честен" и "Повечето от моите приятели имат по-добър живот от мен".

В допълнение учениците били попитани за престоя им във Facebook, броя на приятелите им в социалната мрежа и каква част от тези приятели са били срещани някога в реалния свят. Изследователите взели предвид и фактори като статус на връзката, пол, религиозни убеждения и раса.

В резултат двамата социолози открили, че младите хора, прекарващи дълго време във Facebook, по-често смятат, че техните близки и познатите им живеят по-добър живот и са по-щастливи.

Подобна била връзката между времето, прекарано в мрежата и разбиранията на отделния индивид за справедливостта на живота. Нещо повече, хората, които имали повече приятели в мрежата, които не познавали лично, били по-сигурни, че останалите живеят по-добре от тях.

Сред баналните изводи на изследването е, че Facebook-потребителите, които прекарвали повече време с приятелите си в реалния живот, били с по-високо ниво на субективно щастие от останалите.

В изследването си социолозите установили един интересен факт. Тъй като потребителите обикновено актуализирали профилите си и качвали снимки и в моменти на щастие и спестявали на останалите трудните мигове, то техните виртуални приятели често приемали, че щастието им е постоянно и непрекъснато.

По-ранно изследване, проведено миналата година от Американската академия на педиатрите, открило също така, че децата и тийнейджърите са склонни да развият т.нар. "Facebook депресия”, когато в трудни мигове бъдат залети от позитивни ъпдейти на статусите и снимки на щастливи приятели.

Водещи

Най-четени