Каква изненада! Най-бързият компютър в света е китайски 19.11 | 16:34

След него е американският "Титан"

От Кремена Бедерева

Китайският суперкомпютър "Тянхе-2" постави световен рекорд по мощност и за четвърти път подред оглави специализирания рейтинг "Топ-500" на най-мощните изчислителни системи в света, предадоха Синхуа и ТАСС.

На второ място се нарежда американският "Титан". Класацията се прави по два пъти на година и включва 500-те най-мощни компютъра в света. По време на система от тестове "Тянхе-2" е достигнал скорост от 33,86 петафлопа (квадрилиона операции с плаваща запетая в секунда).

Суперкомпютърът е дело на специалисти от Университета по отбранителна наука и техника към Народно-освободителната армия на Китай в гр. Чанша (провинция Хунан, Централен Китай). Скоростта на "Титан", създаден от Националната лаборатория в Оук Ридж, щата Тенеси, при същите тестове е 17,59 петафлопа. На трето място е американският суперкомпютър "Секвоя" с мощност 17,17 петафлопа.

"Топ-500" /TOP500/ е международен проект, в рамките на който се съставят класации и се прави описание на 500-те най-мощни компютърни системи в света. Той стартира през 1993 година. В неговите рамки два пъти годишно - през юни и през ноември - се публикува актуалната класация на суперкомпютрите в света. По думите на създателите на "Топ-500" в класацията тази година е намалял броят на американските суперкомпютри, които сега са 231, докато през юни бяха 233, а преди година - 265.

Превъзходството на САЩ обаче се запазва. В цялостното подреждане Съединените щати са на първо място. Следват ги Китай, Япония, Великобритания, Франция и Германия, които заемат съответно от 2-ро до 6-о място.

Водещи

Най-четени