Какви ще бъдат кондомите на бъдещето? 15.01 | 11:31

Нанотехнологии или графен на помощ в битката срещу срамните болести и нежеланата бременност?

От Кирил Русев

Фондацията Бил и Мелинда Гейтс е известна с много неща, но едно от тях е разработването на високотехнологични решения в отговор на сериозни световни проблеми.

През ноември миналата година Университетът в Манчестър получи възлизащия на 100 000 долара грант Grand Challenge Exploration (GCE), за да разработи презерватив от ново поколение, който не само да е по-тънък, но и по-здрав. За целта ще се използва веществото графен, което е нещо като двуизмерен вариант на графита. Това накара светът да си мисли, че бъдещето на кондома е в метафоричните ръце на този материал.

Да, обаче миналата седмица от фондацията повериха още един GCE грант на Колежа по медицина към Бостънския университет, които са се нагърбили със задачата да впрегнат нанотехнологиите в търсене на презерватива на бъдещето.

От Бостън заявиха, че са повече от развълнувани от възможността да създадат превантивно средство от ново поколение, който ще носи на хората повече удоволствие, докато същевременно им дава по-голяма сигурност.

Нанотехнологията, която бостънските лекари възнамеряват да използват, са суперхидрофилни наночастици. Те ще служат като покритие на презерватива, което задържа водата и ги прави много по-устойчиви и лесни за употреба. Екипът на колежа е уверен, че може да направи кондом, който понася по-малки сили на триене, а оттам да понижи и вероятността за скъсване и удоволствието от секса. Надеждата им е, че по този начин ще стимулират повече хора да предпочитат този контрацептив.

И така, пред очите ни ще се разиграе нещо като състезание, финансирано от фондацията Гейтс. Дали графенът или нанотехнологиите ще застанат между нас и партньора ни в моменти на интимност, ще покаже само бъдещето. А защо да не е комбинация между двете? 

Водещи