Какво се крие зад търсачката на Google? 27.10 | 17:55

Въпросната към днешна дата разчита на изкуствен интелект при по-сложните търсения на потребителите

От Ивайло Коралски

За своята търсачка Google използва технология, управлявана от изкуствен интелект, която става все по-важна за компанията. Името ѝ е RankBrain, а тя помага на най-популярната търсачка в световен мащаб да обработва 15% повече и значително по-сложни търсения. 

RankBrain работи, трансформирайки думите във вектори (математически единици), които еднжинът на търсачката на Google може да използва, за да открие сродни думи и фрази.

С думи прости, това позволява на търсачката да обработва сложни търсения като "What's the title of the consumer at the highest level of a food chain?" (Каква е титлата на консуматора/потребителя от най-високо ниво в хранителната верига).

За последните три месеца RankBrain се е превърнала в третия най-важен сигнал (в момента Google използва стотици сигнали) за изобразяването на резултати от търсения, научаваме от Грег Корадо от Google.

Пред Bloomberg той споделя още:

"Днешно време почти всичко се задвижва от ръководена от изкуствен интелект технология. В този ред на мисли не трябва да се изненадвате, ако започнете да чувате за подобни решения от конкурентите на Google.”

Bloomberg допълва, че Facebook вече използва AI, за да сортира материалите в новинарския фийд. Изкуствен интелект използва и Microsoft за своята търсачка Bing.

Водещи

Най-четени