Какво "ще дават" по Twitter? 03.11 | 13:59

Изследователи от MIT предсказват бъдещите тенденции в Twitter с 95% точност

От Георги Георгиев

Екип от изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) съобщиха, че са създали алгоритъм за Twitter, който предсказва най-актуалните теми в мрежата по-добре от съществуващите на сайта.

Асоциираният професор Деваврат Шах и студентът Станислав Николов от престижното учебно заведение съобщават, че техният алгоритъм предсказва тенденциите при бъдещите най-популярните теми в Тwitter с точност от 95%, при това средно час и половина по-бързо от собствения софтуер на мрежата. Понякога анализите на екипа на Шах излизат до пет часа по-бързо от официалните.

Новият алгоритъм работи като преравя голямо количество туитове – както такива, които показват добре тенденциите към момента, така и такива, които не го правят. Данните се сравняват, като се търсят различни общи модели в тях. Ако новите туитове приличат на старите, които са определяли тенденция, то има реален шанс те да участват във формирането на нови тенденции.

Методът може да приложен към всичко, което се изменя във времето – от поведението на фондовите борси, през цената на билетите за кино до времето за пътуване с автобус по даден маршрут, обясняват изследователите.

Специално при Twitter новият алгоритъм може да се окаже полезен за рекламодателите, които се опитват да маркетират определена тема или тенденция, коментират от Mashable.

Най-четени