Какво ще прави Apple с резервите си от 98 млрд. долара в брой? 19.03 | 09:52

Анализатори коментират, че компанията най-накрая ще раздаде дивиденти

От Вероника Стойновска

Днес (19 март), най-скъпата компания в света - Аpple, е готова да се изправи срещу един от най-актуалните въпроси в корпоративна Америка в момента – какво ще прави със своите запаси от 98 милиарда долара в брой.

Само дни след като цената на акция на компанията скочи до 600 долара, Apple излезе с изявление, че за понеделник е насрочена конференция, на която ще обсъди платежния си баланс.

Според Браян Маршал, анализатор от ISI Group, производителят на iPhone, iPad и iPod притежава 98 милиарда долара общо в кеш и спестявания. А сред пазарните анализатори на "Уолстрийт" се говори, че Apple най-накрая ще плати дивиденти на своите акционери – нещо, което компанията не е правила от 1995 година насам.

През 1996 година Apple излезе на червено – загуби 816 млн. долара и оттогава не раздава дивиденти.

Новият изпълнителен директор на Apple Тим Кук вече потвърди за "сериозна дискусия" на най-високо ниво в компанията относно паричните запаси и вероятно ще платят дивиденти на инвеститорите. "Честно казано, имаме повече от колкото се нуждаем за да управляваме компанията", казва Кук.

Анализаторите уточняват, че дивидентите ще привлекат нови инвеститори. Друга алтернатива за солидните парични запаси е обратно изкупуване на акции.

Според анализатори възможността за обратно изкупуване на акциите е по-съмнителна. Проблемът е, че при обратното изкупуване възвращаемостта за инвеститорите не е толкова осезаема. "Ако имате дивидент, получите чека по пощата", обясняват те.

Очакванията за обратно изкупуване, плащането на дивиденти, заедно с надеждите новият iPad да задържи продажбите си на ниво, помогна за поскъпването на акциите, чиято цена надмина 600 долара за брой. Така в петък пазарната цена на компанията достигна 546 милиарда долара, съобщава Reuters.

Водещи

Най-четени