Канада пуска в орбита "ловец" на астероиди 18.02 | 17:27

Спътникът с телескоп ще следи за опасни астероиди и боклук в космоса

От Елена Коцева

Първият в света орбитален телескоп – ловец на астероиди, ще бъде изведен в орбита на 25 февруари. Това съобщава Канадската космическа агенция, като отбелязва, че "прозорец", даващ възможност за изстрелване на апарата, се е открил още на 11 февруари.

Очакваше се, че телескопът ще бъде изведен в геостационарна орбита (кръгова орбита непосредствено над Земния екватор) на 18 февруари, но датата на пуска е коригирана.

Спътникът за наблюдение на околоземни обекти NEOSSAT ще бъде доставен в космоса от индийска ракета-носител, която ще излети от космическата площадка Шрихарикота, разположена на едноименния остров в Бенгалския залив.

Апаратът е дело на канадски конструктори по поръчка на Канадската космическа агенция и канадското министерство на отбраната и е произведен само преди месец. Създаването на апарата е струвало 25 милиона долара.

Според изявлението на канадците – NEOSSAT е не само първият канадски космически телескоп, но и първият със света телескоп, който е специално конструиран за целта да открива и проследява астероиди. Това ще подобри възможностите по наблюдението на космическите обекти, които застрашават Земята.

Извършвайки кръгове около Земята на всеки 100 минути, той ще сканира Космоса в близост до Слънцето, за да засича всички тези астероиди, които на практика е невъзможно да се открият с други средства към момента.

Освен това, спътникът ще може да следи и ситуацията с космическия боклук, като в това се състои и неговата втора задача.

Според стандартите за качество спътникът е от последно поколение микроспътници с маса от 65 килограма и е снабден със сравнително неголям телескоп с диаметър 15 см. Спътникът е снабден и със слънчеви панели, като за неговото функциониране са нужни едва 80 вата енергия.

Преимуществото му се състои в това, че ще бъде разположен на височина около 800 км. от Земята, което ще му позволи да открива и едва видимите следи от астероиди в черната бездна на Космоса.

С помощта на NEOSSAT канадските учени също така разчитат, че ще открият и такива астероиди, които могат да станат потенциални платформи за научни експерименти или за добив на полезни изкопаеми. Две американски компании, една от които е Deep Space Industries, вече обявиха, че имат намерение да започнат разработки на редки метали на астероиди през 2016 година, пише ИТАР-ТАСС.

Едновременно с NEOSSAT и със същата индийска ракета в геостационарна орбита ще излети и първият канадски военен спътник "Сапфир", който ще следи и трябва да предотвратява сблъсъците между спътници и спътници с боклук. "Сапфир" е първият канадски военен спътник.

Информацията, която ще се предава от него, ще позволи по-стабилна защита на обекти, които са собственост на Канада, според изявлението на министъра на отбраната. Той заявява, че данните, получени от "Сапфир" ще станат важна част не само от националната сигурност, но и от сигурността на цялата Северна Америка.

Пред май 2012 година Канадското министерство на отбраната постигна договореност с Пентагона за дълготрайно партньорство.

Водещи

Най-четени