Карта с чип ще ни дава достъп до електронни услуги на властите 22.02 | 18:48

Това е следващата стъпка в електронното правителство, каза Ивайло Московски

От Андриян Георгиев

Услуги, предлагани от държавни и общински администрации в електронен вариант, ще могат да се ползват с карта за електронна идентификация.

Очаква се първите такива карти да могат да се ползват в началото на следващата година. 

Това е следващата стъпка в електронното правителство, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, цитиран от агенция "Фокус".

Картата с чип ще бъде изработена в рамките на втория проект по Оперативна програма "Административен капацитет”.

Първоначално чипът ще съдържа два вида информация – електронен идентификатор, с който лицето се идентифицира пред различни системи на администрацията, и електронен подпис – ако се налага заявлението да бъде подписано.

Ще има възможност с SMS-съобщения гражданите да бъдат периодично уведомявани от държавните институции и отделни администрации докъде са стигнали техни преписки и документи или за услуги, които те са поискали от администрацията.

Картата ще позволява към нея да се надгражда допълнителна информация, например здравна карта или друг регистър.

Московски посочи, че в други европейски държави за това се използва чип към личната карта и допусна, че вероятно в бъдеще плавно ще се премине към такъв вариант. Това обаче нямало да стане по-рано от 2014 г.

Картата най-вероятно няма да бъде безплатна. Ще се опитаме да договорим приемлива цена, каза министърът, като посочи, че се очаква цената да бъде по-ниска от тази за издаване на лична карта.

Водещи

Най-четени