Кибератака парализира банки и медии в Южна Kорея 20.03 | 12:32

Причината за пробива в сигурността не ясна, но подозират Северна Корея

От Диана Цветкова

Властите в Южна Корея разследват предполагаема хакерска атака, която парализира мрежите на банките и радио- и телевизионните оператори в страната.

Мрежите на операторите KBS, MBC и YTN са били блокирани около 14.00 часа местно време, съобщи BBC.

Компютрите просто са отказали и е било невъзможно да бъдат рестартирани, като на екраните се е появило едно и също съобщение за грешка, разказват от персонала на медиите. Все пак те са продължили да излъчват в ефир.

Недостъпни са били и системите на две банки – Shinhan Bank и Nonghyup. Съобщава се, че на някои компютърни монитори са се появили черепи, което е индикация за пуснат вирус. Някои от услугите на банките са били засегнати, включително тегленето на пари от банкомат и интернет банкирането.

Трета банка – Woori Bank, също е станала обект на атака, но мрежите ѝ са издържали и пробив не е имало.

От корейската агенция по сигурността поясниха, че мрежите са били "частично или изцяло увредени". "Пробивът е масивен и ще ни отнеме няколко дни да съберем данни", заяви представител на полицията пред AFP.

Точната причина за проблема остава неизвестна, но миналата седмица Северна Корея обвини САЩ и техните съюзници, сред които е и Сеул, за атаки срещу определени сървъри в страната.

Освен това вече има съмнения, че Пхенян е стоял за компютърни атаки срещу правителствени агенции и финансови компании от Южна Корея през 2009 и 2011 г.

Най-четени