Киберизмамите – „бизнес“ за милиарди в Южна Америка 07.10 | 20:09

Банките от региона са претърпели загуби от 93 млрд. долара за последната година

От Георги Георгиев

Измамите в онайн търговията и кражбата на конфиденциална информация, известни още като фишинг (phishing), са нанесли щети на банковите системи в Южна Америка в размер на над 93 млрд. долара само за последната година. 

Най-тежко засегнатите страни на континента са Бразилия, Мексико и Аржентина, сочи цитиран от AFP доклад, изнесен на местната конференцията на LACNIC – регионалният и интернет регистър за държавите от Южна Америка и Карибския басейн.

Размерът на киберпрестъпленията в Латинска Америка наистина е притеснителен, като кибератаките често са със сериозни последици за населението. Банковите системи на страните в региона нанасят загуби за милиарди долари всяка година, твърди проучването, наречено Proyecto Amparo (Поддържащ проект). От друга страна, стратегии и техники за нападение са станали по-сложни и неуловими за сегашните методи на защита.

Авторите на доклада предупредиха, че криминалният бизнес модел се разраства по експонента с всеки изминал ден. Данните сочат, че когато дадена банка бъде ударена от кибератака, загубите за нея са средно около 50 хил. долара или по 50-60 долара за всеки от засегнатите ѝ клиенти.

Най-четени