Киберпрестъпници искат откуп за откраднати данни 31.03 | 14:03

Киберизнудвачите искат да им платите 125 долара, за да не изтрият данните на заразения ви компютър

От Георги Георгиев

Киберпрестъпници използват нов малуер* за да криптират данни на хард дисковете на потребителите и след това да ги заплашат, че ще изтрият информацията, ако не им бъде платена сумата от 125 долара, съобщава на сайта си производителят на антивирусен софтуер Kaspersky Lab.

Новият вариант на добре познатия малуер GPCode иска откупът да бъде платен под формата на предплатени ваучери на компанията Ukash. Според експертите по сигурността от Kaspersky, които открили новата схема за изнудване, престъпниците все повече се пренасочват от конвенционалните пари към този вид плащания.

Малуерът се инсталира сам върху харддиска на жертвите, когато те посетят инфектиран уеб сайт. След това започва да криптира информация без знанието на потребителя.

В края на атаката на екрана компютъра се появява следното съобщение: "Всички ваши лични файлове бяха криптирани с много сигурен шифър. Не е възможно да декриптирате тези файлове без специална програма... Никой няма да ви помогне, дори не се опитвайте да откриете друг метод или да кажете на някой."

В съобщението се добавя че помощ ще бъде предоставена срещу 125 долара. Престъпниците дори имат наглостта да заплашат че "всички лоши думи по наш адрес ще бъдат причина за ингнориране на вашето съобщение и няма да ви бъде помогнато".

От Kaspersky казват, че досега не са успели да разбият кода за криптиране поради неговата сложност, и заразените файловете не могат да бъдат възстановени.

* от английски "mallware" – комбинация между malicious software (злонамерен софтуер)

Водещи

Най-четени