Китай натиска Apple за марката iPad 24.04 | 13:22

Представител на китайските власти заяви, че в момента Proview e законният притежател на марката

От Георги Георгиев

Apple рискува да загуби правото да използва търговската си марка iPad в Китай. Това заяви високопоставен представител на китайските власти във вторник (24 април), цитиран от AP.

Изявлението идва в момент, в който китайски съд се опитва да посредничи за достигане на споразумение между американския технологичен колос и местната компания Proview, която оспорва правата над марката iPad на местния пазар.

Йън Ксиаохонг, заместник-директор на националната администрация, отговаряща за авторските права, заяви пред журналисти в Пекин, че правителството приема Proview като законния собственик на марката на популярните таблети. Забележката може да доведе до повишаването на натиска върху Apple да намерят решение на проблема, коментират анализатори.

Коментарите на Йън последваха новините, че Върховният съд в южната китайска провиция Гуандун се опитва да уговори извънсъдебно споразумение по случая. В края на февруари съдът започна изслушвания на Apple, които обжалват взетото по-рано решение от по-ниска съдебна инстанция в полза на Proview.

"Спорът между Apple и Proview по отношение на търговската марка iPad преминава през съдебен процес", каза Йън по време на на излъчената по интернет пресконференция. Той обаче добави, че "според законите на страната Proview все още е законният собственик на търговската марка".

С изявлението на Йън Китай показа волята си да защити притежаваните от местните компании търговски марки и интелектуални права. Наред с това властите трябва да действат внимателно, ако не искат да нарушат процеса по производството на iPhone и iPad в страната, даващ препитание на стотици хиляди китайци.

Водещи

Най-четени