Китай пак стяга контрола върху интернет 28.12 | 13:49

Нов правилник изисква от интернет потребителите да се регистрират с истинските си имена

От Георги Георгиев

Китайският парламент одобри днес предложените от правителството мерки за затягане на контрола върху интернет пространството.

Новият правилник, според който интернет потребителите трябва да се регистрират в интернет и пред телекомуникационните оператори с истинските си имена, е директен отговор на китайското правителство срещу появилите се онлайн публикации за случаи на корупция и злоупотреби сред управляващата партия, предаде БТА, позовавайки се на Associated Press.

Това е поредната стъпка от серията мерки, които китайските власти прилагат за затягане на контрола в мрежата. Така например преди няколко месеца китайските регулатори, занимаващи се с контрола върху ефирното излъчване и интернет, накараха доставчиците на видео съдържание по мрежата предварително да преглеждат всичките си програми, преди да ги направят достъпни за потребителите. Целта бе да се филтрира съдържание, показващо сцени на насилие и порнография.

Друга подобна мярка бе предприета през май тази година, когато Пекин се опита да затегне контрола в уеб пространството, за да спре говоренето след скандал около високопоставен деец на комунистическата партия.

Тогава разжалването на Бо Ксилай – партиен секретар на град китайския мегаполис Чунцин, доведе до забрана на търсенето не само по името на Бо, но и на името на град Чунцин, на множество обществени сгради на територията му и дори на преминаващата през града река Яндзъ.

По данни на изследване, публикувано по-рано тази година, днес интернет потребителите в Китай наброяват над 538 млн. души.

Водещи

Най-четени