Китай ще строи космическа обсерватория на Южния полюс 01.04 | 21:05

Обсерваторията ще се намира на най-високото плато в Антарктида

От Георги Георгиев

Китай планира да построи космическа обсерватория на най-високото плато в Антарктида Купол А, пише китайският вестник "Шанхай Дейли"

Единственият китайски ледоразбивач Xuelong (в превод "Снежен дракон") се завърна днес (1 април) в базата си, след като китайски учени извършиха обстойни изследвания на платото.

По повод на експедицията Китайски официални лица заявиха, че учените са провели серия от изследвания на климата и морската система в Антарктика, както и астрономически проучвания. Приоритет в изселванията им обаче бил избора на място за новата обсерватория.

Според учените Купол А е най-доброто място за астрономически наблюдения, тъй като видимостта на това място е най-добра. Тя е била решаващият фактор за избор на мястото на бъдещия телескоп. Според тях телескоп, монтиран на това място, може да функционира като космическия.

Строителният план върху Купол А е одобрен от Научния комитет за антарктически изследвания и е преминал международна оценка за екологичност.

Китайските власти споделят, че други страни и международни организации също планират да изградят обсерватории в Антарктида.

Водещи

Най-четени