Китайската армия създаде онлайн военна игра 29.06 | 15:44

Целта на Glorious Mission е да подобри бойните умения на нивото на готовност на китайците

От Георги Георгиев

След като основаха нова единица за киберотбрана, китайските военни пуснаха онлайн игра, чиято цел е да подобри бойните умения на нивото на готовност на китайците, съобщава местната преса, цитирана от АФП.

Играта Glorious Mission е шутър от първо лице, в който играчът трябва да изпълни самостоятелни или екипни военни мисии. За целта той е снабден с високотехнологични оръжия, които в момента са част от въоръжението на китайската армия. Основният враг в играта е американската армия. Играта е разработена в сътрудничество с китайския електронен производител Wuxi Giant Interactive Group.

Идеята за подобен тип финансирани от военните компютърни игри не е нова. През 2008 г. американските военни наливат 50 милиона долара в създаването на игри, чиято цел е бойната подготовка на играещите.

Финалната версия на играта, която бе разработвана в продължение на близо три години, бе пусната официално на 20 юни тази година. Стартирането ѝ дойде след като военните обявиха по-рано през годината, че са създали елитен екип от компютърни специалисти, който има за цел да отбива хакерски атаки срещу важни цели в Китай.

По случай с множеството твърдения, посочващи Китай като един от основните източници на кибератаки срещу западните държави и компании, военни представители твърдо отрекоха, че новият екип се използва за подобни цели.

В Китай потребителите на интернет към момента са над 477 милиона души, сочат официалните данни.

Водещи

Най-четени