Китайци и руснаци се готвят да превземат Yahoo? 04.10 | 11:23

Консорциум около Alibaba се е свързал с американската компания

От Нели Минчева

Китайската Alibaba Group Holding, компанията за дялови инвестиции Silver Lake Partners и руската група за инвестиции в рисков капитал Digital Sky Technologies водят преговори за съвместна оферта за американския интернет гигант Yahoo. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на трима свои източници.

Според агенцията през последните седмици трите фирми са се свързали с Yahoo и с нейните съветници, за да ги уведомят за възможна оферта за придобиване, но все още стойността на предложението не е известна. Освен това се уточнява, че кандидат-купувачите се подготвят и за отговор на евентуално противопоставяне на сделката от страната на американските регулаторни органи.

Потърсени за коментар, от Yahoo са отказали да предоставят каквато и да е информация.

През миналата седмица председателят на Съвета на директорите на Alibaba Джак Ма заяви, че е "много заинтересован" от покупка на Yahoo, шест години след като продаде около 40% от своята компания на американския портал.

Според пазарни анализатори един от основните мотиви на Джак Ма да купи Yahoo е именно възможността да си върне част от продадения навремето дял от фирмата, която е най-голямата в Китай в сектора на електронната търговия.

В същото време обаче "ако Yahoo бъде придобита от международен консорциум с участието на Китай и Русия, сделката ще бъде много сериозно разследвана от американските агенции", коментира пред Bloomberg пазарен експерт от базираната в Хонконг брокерска компания Mizuho Securities.

Информацията за готвена евентуална сделка всъщност не е особено изненадваща, като се има предвид, че от доста време около Yahoo се изказват какви ли не предположения и немалко анализатори очакваха конкретни данни за интерес към придобиване на фирмата. iNews припомня, че в началото на септември групата обяви, че уволнява своя главен изпълнителен директор Карол Барц – действие, което също не изглеждаше странно предвид влошаващото се финансово състояние на компанията.

Кои са кандидатите да купят
Yahoo?

Alibaba Group Holding е водещата китайска компания за електронна търговия. Основана е през 1999 г. от Джак Ма. За фирмата днес работят повече от 23 хиляди души в няколко държави, сред които, освен Китай, са Индия, Япония, Великобритания, Южна Корея, САЩ. В родината си групата е партньор на Yahoo за местната версия на американския портал, като освен това двете организации управляват заедно системата за онлайн разплащания Alipay.

Silver Lake Partners инвестира основно в технологични бизнеси. Компанията управлява вложения за над 14 млрд. долара, като част от оказана стратегическа подкрепа за фирми в САЩ, Хонконг, Великобритания, Япония. Сред компаниите, в които е инвестирала, са Groupon, Skype, Zynga и много други.

Digital Sky Technologies е основана през 2009 г. от Юри Милнер. Собственик е на мейл платформата на Mail.ru, като притежава участие и в редица други представители на руския интернет пазар. Инвестирала е и в световни имена като Facebook, Groupon, Zygna. Преди около две седмици Digital Sky обяви, че съвместно със Silver Lake Partners ще инвестира и в самата Alibaba.

Водещи

Най-четени