Когато автомобилите станат по-умни от хората 25.10 | 14:41

Нова технология слага край на катастрофите

От iNews.bg

Тенденцията при технологиите на 21 век, за разлика от тази при хората, е да стават все по-умни. Смарт телефоните и всякакви други подобни джаджи напълно са превзели живота ни. В близко бъдеще се очаква ново "умно" изобретение да се грижи и за безаварийното ни шофиране на пътя.

Идеята е новата технология да свързва автомобилите помежду си и да им позволява да си пращат информация. Освен това колите ще могат да комуникират и с пътната инфраструктура, като светофарите например, обясняват от Jaguar Land Rover, разработващи идеята. Друга екстра ще е изцяло самостоятелното или полусамостоятелно управление на превозното средство, което ще ви гарантира приятно и спокойно изживяване зад волана. Освен това така водачите ще бъдат облекчени при проблемни метеорологични условия.

Благодарение на Advanced Highway Assist автомобилът може да изпреварва автоматично другите коли. Също така ще може да остане в своето платно на магистралата без да е необходимо водачът да докосва волана или педалите. Една от екстрите е Electronic Emergency Brake Light Assist, специална сигнализация при рязко или неочаквано натискане на спирачките от колата пред вас. Green Light Optimal Speed Advisory пък помага на колата да се свързва със светофарите и съветва водача за най-подходящата скорост на шофиране, така че да хване зелената вълна.

Звучи страхотно, нали?! Остава само да се надяваме, че това технологично достижение ще бъде достъпно и по нашите географски ширини.

Водещи

Най-четени