Кой казва, че Facebook е само безполезен клюкарник? 21.09 | 14:19

Италианската полиция използва мрежата за ловене на невнимателни мафиоти

От Георги Георгиев

Италианската полиция използва възможностите на социалната мрежа Facebook, за да идентифицира престъпните мрежи в страната и дори да лови гангстери, които не могат да устоят на изкушението да публикуват издайнически ъпдейти. Това съобщи италианският седмичник L'Espresso, цитиран от Phys.org.

"За нас тя (Facebook) е важен инструмент", коментира Алесандро Джулиано, шеф на полицейските детективи в Милано. "Мрежата показва взаимовръзките между хората. Фотографският материал, публикуван там, също е отправна точка за разследвания ни", допълва Джулиано.

В материала на L'Espresso се дават и примери за членове на мафията, които използват мрежата, за да изнудват жертвите си, да изпращат заплахи за убийство, да организират доставки на наркотици, както и да демонстрират блясъка на социалния си кръг. Така мрежата позволява на италианските власти да разберат по-добре начина на действие на мафията.

"Facebook ви позволява да изпращате съобщения в прост и директен стил", допълва Антонело Ардитуро, прокурор от Неапол.

Така например след опит за убийството му заподозрян член на мафията пуснал ъпдейт във Facebook, който гласял "Око за око, зъб за зъб. Без милост." Профилът на човека показал, че той е фен на щатския филм "Белязания" с Ал Пачино. В мрежата била публикувана и снимка на тортата за рождения му ден, която била украсена с два шоколадови пистолета.

Благодарение на Facebook полицията можела да проследи и движението на заподозрени гангстери. Така човек, смятан за наемен убиец, бил заловен, след като полицията проследила движението на интернет ключа, който той използвал за влиза в профила си.

Водещ мафиотски бос пък бил заловен, след като публикувал две снимки на Facebook страницата на приятелката си, които показвали, че в момента се намира в курорта Марбела на южното испанско крайбрежие. Друг престъпник пък бил заловен във Венецуела, където се опитвал да организира канал доставки на наркотици към Европа, използвайки фалшив Facebook профил.

Водещи

Най-четени