Кой формат предпочитате - PNG или GIF? 03.02 | 11:15

В зависимост от региона, където живеете, предпочитанията са различни, но минимално надмощие вече има PNG

От Кремена Бедерева

Графичният формат PNG изпревари GIF по използване в сайтовете, показва статистиката на сайта W3Tech. Форматът PNG спрямо GIF като надмощие е минимален, но за момента взима преднина от 0,1 пункта спрямо конкурента си в снимките - 62,4% са предпочели PNG срещу "скромните" 62,3% за GIF.

Само преди година PNG изоставаше с близо 15% спрямо конкурента си.

Популярността на двата формата зависи от региона, се отбелязва още на сайта на W3Techs. Например, в Европа се използва повече формата PNG, докато в Азия предпочитат формата на GIF. В държави като Испания, Италия, Франция и Холандия формата PNG се ползва от около 70% за преглеждане на изображения, докато в Китай доверието към формата е сведено едва до около 30%.

Най-популярният формат за преглеждане на изображения все още остава JPEG - така обичан от програмистите и не само. Фотосите, ползващи JPEG спрямо другите два претендента, имат най-голяма бройка в мрежата.

Лидерът се ползва с масова популярност заради минималния ресурс, в който предлага висококачествени изображения, без забележими разлики за човешкото око.

PNG е разработен 8 години след предшественика си GIF, който се появява на бял свят в далечната 1987 година. Причината за създаване на PNG формата е била прекалено ограничената откъм патенти използваемост на GIF.

PNG може да се похвали с някои заслуги спрямо "дядо" си като например, че поддържа повече цветове и по-добра настройка на изображението спрямо регулирането на неговата прозрачност.

Но един от най-известните формати има и своите недостатъци. За разлика от "дядото", наследникът не можа да поддържа анимации, което си е чиста загуба за новобранеца.

За доработки на формата се е наложило да се пуснат формати като MNG и APNG. Последният е разработен от Google, разбира се, за да се ползва свободно в браузера им Mozilla.

AGPN се поддържа от редица популярни браузери, като от Mozilla така и от Opera, и от базираните на тях хибридни версии. Неслучайно сте виждали препоръката на някой сайтове за използване на определен браузер. Причината е една и съща - за по-добра визия или за използване на дадено приложение.   

Водещи

Най-четени