Колко взимат ИТ-тата у нас? 12.04 | 15:16

България е "Силициевата долина на Балканите", според зам.-министър

От Ралица Стоянова

Секторът на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) отбелязва 19% ръст в производителността на труда и осигурява много добре платени работни места със средна заплата около 2500 лв.

Това заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Виолета Лорер по време на кръгла маса на тема "Възможности и успешни стратегии за ИКТ износ”. 

"Информационните и комуникационните технологии са най-динамично развиващият се сектор в българската икономика, който през последните десет години се отличи със своята конкурентоспособност и висок експортен потенциал”, добави тя.

"Координацията и доброто сътрудничество между фирмите от информационните технологии е повод за все по-често срещаното определение за нашата страна като "Силициевата долина на Балканите”. Бих искала да ви уверя, че в налагането на тази визия в лицето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма вие имате сериозен и надежден партньор”, каза още Лорер.

Преди време министърът на икономиката, енергетиката и туризма от служебното правителство Асен Василев заяви, че в ИТ индустрията средната заплата през 2002 г. е била 600 лв., а сега е 2500 лв. Според него този значителен ръст е станал възможен заради вдигането на качеството на работа и повишаването на производителността в сектора.

От ИТ бранша у нас обаче смятат, че липсват кадри и качествено образование, което е една от най-големите и драматични бариери пред високо технологичната индустрия в България.

 

Водещи

Най-четени