Колко от вас имат проблеми с бързия интернет и висококачествената връзка 20.02 | 11:32

Вижте къде можете успешно да оперирате със свръхскоростен интернет

От Теодора Кокаланова

НАСА и учени от Масачузетския технологичен институт оборудваха космически апарат на орбита около Луната със свръхскоростен интернет. Той е много по-бърз, отколкото за повечето потребители на Земята, съобщи в. "Daily mail". Връзката на луната достига скорост от 622 мегабита в секунда.

От лунната орбита ще може да се изпраща 3D видеоматериал, както и данни от роботизирано изследване на други планети и луни. Тестът "Лунна лазерна комуникационна демонстрация" подлага на изпитание качествата на космическия апарат LADEE. Информацията до Земята е изпратена с лазер, а системите с радиочестоти, използвани за космически комуникации, са десетки пъти по-бавни.

С тази технология от Луната могат да се изпращат 6 пъти повече данни с по-малък предавател и 25% по-малко мощност в сравнение с най-авангардната радиочестотна система.

Следващата мисия на НАСА за лазерни комуникации LCRD ще бъде изстреляна през 2017 г. С нея ще бъде направен опит за лазерна връзка със скорост над 1 гигабита в секунда между Земята и спътник на геосинхронна орбита, която е 10 пъти по-близо от Лунната. Целта на тази мисия, която ще продължи пет години, е  технологията да бъде проверена, така че бъдещите космически апарати да започнат да я използват, допълва БТА. 

Водещи

Най-четени