Компаниите в САЩ често крият, че са били обект на хакерски атаки 03.02 | 11:48

Публичните компании не говорят за проблемите с кибер сигурността пред властите

От Ивайло Ачев

Най-малко шест големи американски компании не са признали, че хакери са успели да пробият защитите им и да теглят информация от компютрите им. Това е факт въпреки препоръката на Американската комисия по ценните книжа и борсите (SEC) всеки такъв пробив в публична компания да бъде оповестяван, пише Reuters.

Типичен пример по отношение на "мълчанието" е известната американска компания Lockheed Martin, която има един куп договори с Пентагона в областта на отбраната. Последният годишен доклад на компанията пред SEC дори не засяга хакерските атаки като риск, а през май миналата година Lockheed Martin призна публично, че е имала проблем с хакерски атаки.

Говорителят на Lockheed Martin Крис Уилямс поясни, че хакерските атаки от май "не са навредили по никакъв начин на бизнеса".

Друг интересен случай е компанията-производител на популярните военни хеликоптери "Сикорски" - Sikorsky Aircraft. Тя призна, че хакери са успели да проникнат в мрежата ѝ и да откраднат данните от социалните осигуровки на 55 служители. В своя годишен доклад пред SEC обаче United Technologies, компанията-майка на Sikorsky Airctaft, не обелва и дума за случая.

"Непонятно е защо компаниите, които трябва да се отчитат пред SEC, мълчат по тези въпроси", коментира Джейкъб Олкот, бивш експерт от Комисията по търговията към Сената.

Според доста експерти по сигурността обаче причините защо компаниите не докладват за хакерските атаки са две – или не ги засичат т.е. дори не разбират, че външно лице е ровило в конфиденциална информация, или не искат да плашат инвеститорите и да предизвикват неконтролируемо движение на финансовите пазари.

Засега от SEC също не коментират какво става, но кибер сигурността отдава е приоритет за Белия дом. Американският президент Барак Обама дори официално поиска да се оформи ново законодателство по въпроса.

Водещи

Най-четени