Конгресът в САЩ изостави закона срещу онлайн пиратството 21.01 | 10:01

Натискът върху законодателите от технологичните компании се оказа твърде силен

От Ивайло Ачев

Американският Конгрес се отказа от намеренията си да приеме по-строг закон за защита на авторските права в интернет, предаде Reuters.

Яростната съпротива от страна на големите интернет компании в САЩ, начело с Wikipedia, Google, Facebook, AOL и Twitter, доста бързо доведе до логичен резултат. Официално лидерите на мнозинствата в двете камари на Конгреса – сенаторът от квотата на демократите Хари Рийд и конгресменът-републиканец Ламар Смит, официално съобщиха, че т.нар. версии на законопроекта SOPA (Stop Online Piracy Act – версията на Камарата на представителите) и PIPA (Protect IP Act – версията на Сената) няма да бъдат разглеждани повече.

Реално и двете версии на законопроекта имаха за основна цел да ограничат достъпа до чужди сайтове, които предлагат пиратски копия и пиратско съдържание главно на музика и филми.

В своите блогове някои от конгресмените обясниха защо се е стигнало до отказ от нормата – законодателната власт в САЩ е имала притеснения, че новият закон ще навреди на онлайн бизнеса и ще даде възможност за завеждане на безкрайни съдебни дела, които ще пречат изключително много на дейността на интернет компаниите.

Разбира се, спечелилите и загубилите от решението веднага дадоха воля на чувствата си. От Facebook похвалиха Конгреса и изразиха готовност да помагат в търсене на други решения за борба с онлайн пиратството. От своя страна Крис Дод, директор на Асоциацията на филмовите производители в САЩ заяви, че решението е "добре дошло за крадците отвъд границите на САЩ".

Водещи

Най-четени