Космическа катастрофа ще има в орбитата на Уран 09.09 | 13:02

Две от луните на планетата ще се сблъскат, твърдят астрономми

От iNews.bg

Космическа катастрофа ще има след 1 милион години край планетата Уран. Там се очаква да се сблъскат две от луните - Кресида и Дездемона, съобщава "Лайф”, предаде БНТ. Според астрономите Кресида с огромна скорост ще се вреже в Дездемона. Прогнозите на американски учени сочат, че двете неголеми луни на Уран ще се сблъскат помежду си. Названията им са заимствани от персонажи в трагедии на британския драматург Уилям Шекспир. По всичко изглежда, че с трагедия ще приключи и съществуването на двете луни.

Уран е седмата планета в Слънчевата система. Освен пръстени, планетата има 27 достатъчно големи естествени спътници, които орбитират около нея. 13 от луните са вътрешни, 5 - големи, а 9 - нерегулярни. Учените забелязали, че една от тях - Кресида, е със странна траектория на движение. Орбитата й не е с форма на окръжност или овал, а напомня триъгълник със заоблени върхове.

Така Кресида бавно се приближава към Дездемона. Понастоящем орбитите им отстоят на 900 км една от друга. След около 1 милион земни години двете луни неизбежно ще се врежат една в друга. Учените предвиждат също възможен сблъсък между други две луни на Уран. Той обаче ще е по-късен, а освен това ситуацията може да се промени значително след сблъсъка между Кресида и Дездемона.

Луните на Уран досега са почти неизследвани. Докато към Уран не се отправи космическка мисия, подобна на тази на "Касини" или "Нови хоризонти", нещата едва ли ще се променят, тъй като тези небесни тела са прекалено малки за детайлно изследване от Земята.

Водещи

Най-четени