Край на безбожно скъпия роуминг в Сърбия и Македония 02.11 | 15:04

До месец падат таксите в почти всички държави на Балканите извън Евросъюза

От iNews.bg

Край на безбожно скъпия роуминг, който българите плащат, когато отидат по работа или на екскурзия в някоя от западните ни съседки. Допълнителните такси, които ни се начисляват за всяка минута разговор ще бъдат намалени сериозно. Подобна идея обяви наскоро българският еврокомисар Мария Габриел, а сега вече е на път да се реализира. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Според него до месец трябва да бъде подписан меморандум с всяка една от държавите от Западните Балкани. На базата на него телекомите ще могат да намалят цените на услугата. Така ще можем да говорим по-евтино, когато сме в държава извън Европейския съюз, която е част от Западните Балкани.

Според думите на Московски новите, по-ниски цени, трябва да са факт до края на тази година. Което означава, че българите, които все по-масово празнуват Коледа и Нова година в западните ни съседки, ще могат да спестят доста пари от разговорите си по телефона.

"Не може за имаме 6-7 лева на минута такса с Македония, с Босна или Сърбия. Това са чудовищни цени", коментира министърът. Промяната в таксите за роуминг ще засегне разговорите в Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия и Черна гора. На практика така единствено в Турция ще продължим да плащаме скъп роуминг, тъй като останалите балкански страни с членове на ЕС и при тях от това лято не плащаме и стотинка за мобилни услуги.

Водещи

Най-четени