Кредитори на Elpida искат да я изправят на крака 14.08 | 13:55

Те предлагат заем от 383 млн. долара за преструктуриране на фалиралия производител на DRAM чипове

От Георги Георгиев

Притежатели на облигации във фалиралия японски производител на чипове Elpida Мemory предлагат да дадат на компанията заем от 30 млрд. йени (383 млн. долара). Парите ще отидат за преструктуриране на бизнеса на компанията и изправянето ѝ на крака, съобщават източници, цитирани от Reuters.

Новата оферта на кредиторите конкурира предложението, което щатската Micron Technology отправи за придобиването на компанията. Заемът ще бъде представен пред районния съд в Токио във вторник (14 август), допълва източниците, пожелали анонимност.

Миналият месец група от облигационери на Elpida се противопостави на плановете на Micron да придобие банкрутиралия производител на чипове за 750 млн. долара. Тогава те изтъкнаха довода, че предложението подценява значително реалната стойност активите на компанията.

Elpida, която е последният японски производител на DRAM памети, подаде молба за защита от кредитори през февруари. Групата от кредитори, която не посочва кои точно са нейните членове, смята че в момента цената на компанията е около пет пъти по-висока от предлаганата от Micron.

Самите кредитори вярват, че Elpida е способна да преструктурира сама бизнеса си, но за тази цел ще трябва потърси алтернативен спонсор, който ще пожелае да направи необходимите финансови инжекции.

Водещи

Най-четени