Крушка на Philips издържа до 20 години 24.04 | 08:05

Нововъдението бе пуснато в САЩ по повод Международния ден на земята

От Георги Георгиев

10-ватова електрическа крушка, която ще издържа 20 години, беше пусната в някои магазини в САЩ по повод Международния ден на Земята.

Цената на нововъведението, което е дело на холандския производител Philips, е 60 долара (37 британски паунда). Тя донякъде може да се обясни с използването на светодиоди, а не на стандартните волфрамови жички. На някои места вече са били договорени и отстъпки. Това означава, че стойността на крушката може да падне до 20 долара (12 паунда), информира BBC, цитирани от Econ.bg.

Крушката, която носи кодовото име The EnduraLED 10W A19 Dimmable Bulb, спечели конкурс на американското министерство на енергетиката. Той целеше да бъдат открити алтернативи на предлаганите в момента 60-ватови източници на светлина с волфрамова жичка. Нововъведението беше тествано в продължение на година и половина преди да бъде обявено за победител. Наградата беше в размер на 10 млн. долара.

Според Philips откритието спестява годишно 3,9 млн. долара за енергия. То също така може да спести големи количества вредни емисии. И всичко това се постига без загуба на светлинна мощност, отбеляват от сайта Mobile and Apps.

Водещи

Най-четени